Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A megújuló energiáé lesz a főszerep Záhonyban

A megújuló energiáé lesz a főszerep Záhonyban
Lezárult a környezetvédelmi és energetikai beruházási projekt Záhonyban. A több mint 130 millió forintos fejlesztési program zárórendezvényét december 2-án tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.
Záhony önkormányzata még 2009-ben nyújtott be pályázatot a megújuló energia előnyeit kihasználó távhőszolgáltatási korszerűsítésre, mely pozitív elbírálásban részesült. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának köszönhetően a város több mint 80 millió forintos támogatáshoz jutott a közel 135 millió forintos program megvalósításához. A fejlesztések nyomán kibővült az I. és II. számú hőközpont, modern biomassza kazánok épültek, továbbá egy CIP 2200-as aprítékoló gép és egy tüzelőanyag-szállító teleszkópos rakodógéppel is beszerzésre került. A beruházás eredményeként Záhonyban a távhőszolgáltatást igénybe vevő épületek éves hőigényének felét már a biomassza alapú technikával állítják elő, a földgáz felhasználása így várhatóan jelentősen visszaesik, ezáltal pedig csökken a környezetre ártalmas anyagok kibocsátása is.

zah1.jpg

Háda Imre polgármester és Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő a záhonyi energetikai beruházás zárórendezvényén (Fotó: zahony.hu)

Az ünnepség Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Háda Imre polgármester jelenlétével zajlott. A képviselő a beszédében pozitívan értékelte, hogy Záhonyban 430 lakás fog ezentúl környezetkímélő és biztonságos módon meleg vízhez és fűtéshez jutni. A polgármester szerint hosszú út vezetett a projekt átadásának napjáig, számos nehézséget kellett leküzdeniük, de végül a részt vevő vállalkozók, önkormányzati képviselők és a projektmenedzser közös munkájának köszönhetően a beruházás végül határidőre elkészült.

-W-

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink