Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Vezető Hír

Minden, amit tudni akarsz a bankkártyákról

Minden, amit tudni akarsz a bankkártyákról

Mindannyian rendelkezünk bankkártyákkal, általában többel is. Amilyen sokféle a bankszámla lehet, olyan sokféle bankkártya létezik.

 

Érdemes tisztában lenni azzal, mt nyújthatnak, és mit kaphatunk tőlük, hogy kiválaszthassuk azt a típust, amire igazán szükségünk van - éppúgy, mint minden más banki szolgáltatásnál. 

Ránézésre nemcsak a bolti eladók, de a szakemberek sem tudnak sokat mondani egy MasterCard vagy Visa kártyáról, mivel annak milyenségét - lehet hitelkártya (credit) vagy betéti (debt) kártya - a mögötte levő, ügyfél és bank közti szerződés dönti el.

Most már nálunk is létezik a prepaid

Egy kicsit elmélyedve a kártyák típusai közt, rengeteg variáció van jelen a piacon.
Elsőként is megkülönböztethetünk vállalati vagy lakossági kártyát. Az előzőnél általában a vállalkozás a számlatulajdonos és a vezető vagy az alkalmazott a kártyabirtokos.

A felhasználhatósági mód szerinti típusok közül a legjobb barátunk a

  • betéti kártya

Ez az a verzió, más néven debit, az itthon kibocsátott kártyák 98 %-a. Egy számla kapcsolódik hozzá a banknál, erről költi a felhasználó a pénzt. Ehhez képest újdonság az

 

  • előre fizetett kártya

Ez a prepaid kártya azzal az összeggel van feltöltve, amit a felhasználó a szolgáltatónak előzetesen kifizetett. Egyes kártyák újratölthetőek, mások egyszer használatosak.

  • hitelkártya

Ehhez is számla kapcsolódik, ámde itt egy hitelszámla megnyitása előzi meg a kártyával való fizetést.
Komoly különbség, hogy szemben a debit kártyával, ennél a típusnál megengedett némi csúszás a költött pénz banknak való visszatérítésében. Amennyiben a kártyabirtokos a teljes tartozását visszafizeti a számlakivonaton feltüntetett fizetési határidőig, a kártyához kamatmentes hitelperiódus járul, részfizetés esetén ezt nem minden bank biztosítja a visszafizetett hányadra. Vagyis: ha kevesebb pénzünk van, mint amennyiért vásároltunk, az később többe is kerülhet.

  • terhelési kártya

Abban különbözik a hitelkártyától, hogy a kártyabirtokos a számlakivonatban meghatározott határidőig tartozása teljes összegét köteles kiegyenlíteni. Jó tudni, hogy mind a hitel (credit) mind a terhelési (delayed debit vagy charge) kártyához szükséges némi önismeret és önuralom, ugyanis a bank nem korlátozza, mennyi pénzt húzhatunk le a plasztiklapocska segítségével. Megvehetünk egy yachtot is, csak később tudjuk honnan törleszteni.

  • többfunkciós kártya


Ez a verzió több mindenre jó egyszerre a fentiek közül. Például lehet készpénzfelvételkor betéti, vásárláskor hitelkártya, minden a szerződésen múlik.


Emellett a co-branded, több szolgáltató által kiadott, és affinity, avagy nonprofit szponzorációt szolgáló kártyát különböztetünk még meg.


Plasztiklapunk lehet dombornyomott vagy gravírozott/elektronikus, ez utóbbin értelemszerűen nincs dombornyomás. Az előbbiek szélesebb körben használhatóak, az utóbbiak lényegében elektronikus fizetésre és ATM-es használatra vannak kitalálva.


A chipkártya kifejezését is érdemes kibontani, mivel ez is igen gyakran használt fogalom, és egyre inkább az lesz. A chip biztonságosabbá teszi a kártyát, és több funkciót tesz lehetővé, például hűségprogramokon való részvételt.


Ha mágnescsíkot látunk a kártyánkon, az nem azonos azzal, hogy nincs benne chip, mivel a leolvasók még nem tértek át a chip leolvasásra, így sok bank a hagyományos mágnescsíkot is megtartja.

 

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink