Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Vezető Hír

Bizakodnak a szabolcsi almatermelők

Bizakodnak a szabolcsi almatermelők

Az idei évben jobb értékesítés és növekvő belső fogyasztás is várható – ebben reménykednek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők. Óvatosnak kell azonban lenni a metszéssel.

Lassan, de biztosan tavaszodik az időjárás – a gazdák már megjelentek a kertekben, csattogni kezdtek a metszőollók. Indulnak a szezonmunkák – ezek minősége nagymértékben befolyásolja majd, milyen eredményre számíthatnak majd az almaültetvények az őszi betakarítás után – adta hírül a szon.hu.

A metszőollókat fontos az évjárathoz igazodva alkalmazni – mutatott rá dr. Takács Ferenc, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) újfehértói gyümölcstermesztési kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, egyben az északkelet-magyarországi almaterméktanács elnöke.

Kiemelte, hogy az előző évben nagy volt az almahozam, majd jött a szokásos visszaesés, ennek ellenére most sok rügy látható a fákon – ez csalóka – írta a szon.hu.

Ugyanis számos esetben az elsőre virágrügynek gondolt valami nem rügy – érdemes rügyeket kímélő, óvatos metszést végrehajtani, mert ha nem vigyázunk, alacsony almaterméssel lehet számolni – figyelmeztetett a szakember.

Hozzátette: meg kell becsülni a rügyállományt és csupán azt a vesszőt érdemes eltávolítani, ami nem oda való szerkezetileg.

Dr. Takács Ferenc hangsúlyozta, hogy belső fogyasztásra megvan a kellő mennyiségű alma a hűtőtárolókban, bár a tárolással akadnak gondok – melynek oka a kissé megkésett szüret. Az időjárás és a nagy mennyiségű termés (no meg a kevés munkás) miatt is csúszott a betakarítás tavaly – tudatta a szon.hu.

B.A.

 

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink