Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Vezető Hír

A klímaváltozás jelei észlelhetők Szabolcs megyében is

A klímaváltozás jelei észlelhetők Szabolcs megyében is

A szakemberek szerint a klímaváltozás jeleinek tudható be, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idei évben négy víztárazó is üresen maradt.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által készített jelentés szerint Szabolcs megyében a Pazaranyi-, a Penyigei-, a Rohodi és a Szamosmenti víztárazót sem tudták feltölteni. A Vízügyi Igazgatóság hirológiai jelentése szerint ugyan az átlagosnál több  csapadék hullott az elmúlt évben a megye területén, ez mégsem volt elegendő a víztározók feltölthetőségéhez.

 

Apadnak a víztárazók Szabolcsban is
Az idén csak 8 víztárazó feltöltésére volt lehetőség Szabolcs megyében

 

A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy az elmúlt évben kevesebb mennyiségű hó esett, nem történt téli hófelhalmozás, emiatt a szokásos tavaszi olvadásból nem keletkezett kellő mennyiségű vízutánpótlás. Ezen kívül a nyári melegebb időszakokban a párolgás mértékes jóval nagyobb volt, mint a lehullott csapadék mennyisége, ami szintén tovább apasztotta a vízszinteket.

 

Az átlaghőmérséklet emelkedése Szabolcs megyében is megfigyelhető volt az elmúlt év folyamán, így nem csak nyáron, de jellemzően az egész évben az átlagnál magasabb hőmérékleteket mértek. Ezt a helyzetet tovább rontotta a téli meleg napok száma, amikor hó helyett eső hullott, ami azt eredményezte, hogy a hóban lévő vízkészlet még a sok évi átlag negyedét sem érte el. Az elmúlt időszakban a Szabolcs megyei folyókban is csak kisebb árhullámok alakultak ki, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a megye 12 víztárazójából csak 8 feltöltésére volt lehetőség. Ha a tél az előrejelzéseknek megfelelően az idei évben is enyhe lesz, akkor várhatóan a helyzet tovább romolhat és további vízkészlet csökkenésre lehet számítani.

 

-MCOnet -

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink