Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Vezető Hír

6 milliós bírságot hozott a parlagfű Szabolcs megyének

6 milliós bírságot hozott a parlagfű Szabolcs megyének

A megyei kormányhivatal nagy hangsúlyt fektetett idén is a parlagfű-mentesítésre, ennek következtében azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6 millió forintos bírságot szabtak ki: a növény ellepte a megyét.

A parlagfüves területek visszaszorítása országszerte kiemelt feladat. Szabolcs megyében a kormányhivatal szintén gondoskodott arról, hogy a kártékony növénnyel ellátott területek száma csökkenjen – nemcsak azért, mert sok az allergiás, hanem mert a mezőgazdaságban is károkat okoz ez a gyomnövény – írta meg a szon.hu.


A 2018-as év száraz, aszályos tavaszi időjárása nem kedvezett igazán a gyomirtásnak, a nyár végi esőzés pedig szintén hozzájárult a parlagfű gyors terjedéséhez. A tarlókon és a napraforgótáblákban is nagy mennyiségben volt megtalálható – tudatta a szon.hu.

A lakosság bejelentései mellett a kormányhivatal szakemberei is állandóan ellenőrizték a területeket, s ennek következtében háromszor több eljárás indult a parlagfűmentesítés kapcsán.

Huszonkét felszólítást küldtek ki és 220 esetben közérdekű védekezést rendeltek el. 212 növényvédelmi bírságot szabtak ki, összesen 6 millió forint értékben. Költségvégzést is kibocsátottak, 56 esetben, 276 ezer forint értében – írta meg a szon.hu.

B.A.

 

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink