Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Pénzküldés külföldre - így a legkönnyebb

Pénzküldés külföldre - így a legkönnyebb

Szerencsés fejlemény a pénzpiacon, hogy az online szolgáltatások megerősödésével ma már akár a telefonunkat is intézhetjük a bankügyeinket: pénzt utalhatunk, megnézhetjük a számlánkat, indíthatunk vagy leállíthatunk szolgáltatásokat.

Sokak számára nagyon fontos ma már, hogy egyszerűen és pillanatok alatt tudjanak külföldre pénzt utalni devizában, vagy akár egyik pénznemről a másikra átváltva. Mindezt anélkül, hogy deviza bankszámlát nyitnánk, vagy bankok közti pénz transzferrel oldanánk meg a dolgot, fizetve a bank(ok) költségeit.

 

Elsősorban a külföldi munkavállalás jár határokon átívelő pénzküldéssel, és ez az, ami Magyarországon ma sokakat érint. De nem forintban kell fizetnünk például akkor sem, ha egy külföldi szállást foglalunk le, vagy tandíjat fizetünk be.

 

Korábban: sorszámhúzás, sorban állás

 

Évekkel ezelőtt a banki utalással tudtuk mindezt megoldani, és csak személyesen.
A bankok a devizaszámla vezetéséhez és az utaláshoz is költségeket rendelnek, és az utalás több napot is igénybe vehet, bár több pénzintézet ma már a konkurencia hatására egy nap alatt intézi a pénz transzfert.
Sokaknak okozott már az is meglepetést, hogy – szemben a forint utalásakor – nem a teljes összeg érkezik meg a másik fél részére, mivel az átutalt összeget a bankok külföldi bankok (ún. levelező bankok) segítségével juttatják el a címzetthez, és ez ún.“levelező banki költséghez” vezet, amit az ügyfél áll. Ha pedig devizaszámlát nyitunk, ott sem spórolhatunk meg költségeket. Érdemes odafigyelni a havidíjak mellett a tranzakciós költségekre is. Sok esetben a mi számlánkra történő jóváírás esetén is levonnak a számlánkon levő összegből, ez attól is függ, milyen magas az összeg. Az, hogy bankunk hogy dönt az aznapi forint vételi és eladási árfolyamról, megváltoztathatja a számlánkon levő összeget is.

 

2011 óta másképp is megoldható

 

Ma már több szolgáltató van, akik egyetlen dolgot intéznek el nekünk, hogy határon túlra utalhassunk devizát, minimalizált költséggel. A legelső ilyen egy 2011-ben létrehozott startup volt, amelyet két üzletember saját szükséglete hozott létre.
Mindketten Angliában dolgoztak, csak az egyikük euróban kapta a fizetését, amit mindig át kellett váltani fontra, a másikuk pedig a fontban kapott fizetését váltotta euróra, hogy fizethesse az otthoni lakáshitel részleteit. Mindketten sokat buktak a váltáson minden hónapban egészen addig, míg ki nem pattant a fejükből az ötlet, hogy szervezhetnének egy közösségi rendszert, ahol egymásra találnának azok, akiknek egymás pénznemeire lenne szüksége, és megúsznák a pénzváltást - megszületett a TransferWise.

 

Az országokon belül lebonyolítható cserékkel ez egy igen olcsó szolgáltató lett, Magyarországon 2015-ig 0,5%-os részesedésért utaltak át pénzt, azóta a tranzakciós adó áthárítása miatt 0,7 %-ért (kivéve a 2015-ben már meglevő ügyfeleiknek).

 

Őket számos cég követte a piacon, kedvező díjjal dolgozik például a CurrencyFair, náluk is rendkívül egyszerű, ügyfélbarát az online regisztráció és utalás, melynek során csak minimális adatot kell megadnunk és megjegyeznünk.

 

A CurrencyFair némileg kedvezőbb abból a szempontból, hogy miután utaltunk - magához a céghez -, várhatunk a küldéssel, amíg tetszetős nem lesz nekünk az árfolyam. Ha például aznap esett az árfolyam, választhatunk kedvezőbb pillanatot, és a tényleges utalás és váltás akkor fog megtörténni. 

Azonnali utalás nem garantált ezeknél a szolgáltatóknál sem, vagy rögtön, vagy 1-2 napon belül jelenik meg a pénz a túloldalon levő fél számláján. De ez nem von le az erényeikből, hogy segítségükkel sokkal gazdaságosabb, gyorsabb, kiszámíthatóbb a deviza utalás.

 

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink